Ismerkedj meg a mosható pelenkázással - interjú Barcsa-Giczi Edinával

Kezdőlap / Tartalmak / Közösség / Hordoz - Lak / Ismerkedj meg a mosható pelenkázással – interjú Barcsa-Giczi Edinával

Mai beszélgető partnerem egy nagyon sokoldalú szakember, 2 gyermekes anyuka Barcsa-Giczi Edina. Edina a szombathelyi Hordoz-lak vezetője, tanácsaira számíthatunk hordozás, mosható pelenkák illetve hozzátáplálás –BLW kérdéseiben is. Így most egy 3 héten át tartó sorozat első részeként a mosható pelenkázásról beszélgetünk.

BabaTrend: Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a felkérést. Elsőként azt kérdezném, hogy mikor találkoztál a mosató pelenkákkal?

B-G.E.: Nem tudnék egy emlékezetes dolgot kiemelni, amikor megismerkedtem a mosható pelenkával. Amikor 2017 januárjában átvettem a szombathelyi Hordoz-Lak Babahordozó Klub vezetését, mint hordozási tanácsadó, még alig-alig hallottam róla.  Ahogy megismertem a többi hordozós klubot, láttam, hogy sokan mosható pelenka klubként is működnek, illetve valahogy rábukkantam egy szakmai cikkre a korunk férfiainak egyre növekvő számú meddőségi problémájáról. Ahol már szóltak kutatások arról, hogy mennyiben tehetők felelőssé érte az eldobható pelenkák. Miután első kisfiammal nem ismertem és sajnos nem is használtam majd kiderült, hogy újra kisfiút várok, mar nem volt kérdés, hogy váltani fogok, és akkor jobban elmélyülök a használatában is, hogy minél szélesebb körben megismertethessem a klubunk által az édesanyákkal a mosható pelenkákat. Így, még szülés előtt pár nappal elvégeztem egy online mosható pelenka tanfolyamot és berendeltem tesztelni több mosható pelenkakölcsönzős készletet is.

BabaTrend: Miben különbözik a mai mosható pelenka attól, amivel még a mi anyukáink pelenkáztak?

B-G.E.: Számos dologban különbözik. Megemlíteném, hogy sokkal szebb, gyorsabb, egyszerűbb, könnyebb a használata, nem kell kifőzni, sem vasalni, teljesen más az anyaga is. Amiben hasonló, az maga a működési elv, azaz, hogy kell valami, ami felszívja a nedvességet és valami, ami lezárja a nedvesség útját. Régen erre a tetrapelenka (ma is jól használható mosható pelenkázásra is) és pl. a gumibugyi szolgált. Ma pedig a lehetőségek tárháza jóval szelesebb.

BabaTrend: Picit részéleteznéd nekünk a fő “alkatrészeket”?

B-G.E.: Ahogyan említettem, nedvszívó és nedvességzáró részekre van szükség. Előbbi lehet: tetra vagy textilpelenka, betét, prefold, belső pelenka vagy nadrágpelenka, de akár egy törölköző is, míg a külső záró rész lehet: pur, pul, TPU vagy gyapjú (a legtermészetesebb) anyagú moshatópelenka. A külső nedvességzáró rész többféle elven tud működni, így ezek is számos változatban elérhetőek: csónakos, külső, zsebes vagy all in one. Illetve úszópelenka változatban is létezik mosható pelenka. Sokan például csak ez utóbbit ismerik vagy használják. Illetve kiemelném még, hogy kimondott leszoktató mosható pelenkák is vannak.

Ugyan elcsépeltnek hangozhat, de nagyon igaz, hogy minden kis lépés sokat tesz a Földünkért.

BabaTrend: Mesélsz nekünk a mosható pelenka mosásáról?

B-G.E.:   Úgy vélem, hogy ez az a pont, amiért sokan ódzkodnak a mosható pelenka használatától, és amiért nehezen szánják rá magukat az emberek. Hasznos lehet tudni indulás előtt, hogy egy optimálisan összeállított pelenkakészlet esetében 3-4 naponta elegendő mosni a használt pelenkákat és belsőket. Megfelelő higienés körülmények között tárolva sem kellemetlen szag nem lesz tőle az otthonunkban, – szemben például a szagmentesként árult pelenkakukákkal- sem nem fog tönkremenni az állásában. A mosás is végtelen egyszerű, gyors, költséghatékony, környezetkímélő és különösebb plusz energiákat, időráfordítást sem kíván meg tőlünk, amikor tudjuk, hogy mindannyian kisgyerekes édesanyák híján vagyunk az időnek. Azt is szeretnem hangsúlyozni, hogy belefér a mosható pelenkázásba az is, ha egy-egy betegség, kimerítőbb időszak alatt egyszerűen par napra félretesszük, és nem mosunk, nem teregetünk, nem adjuk rá a babánkra, mert a helyzet így kívánja. Folytatjuk, ha újra optimálisak a körülményeink, kellő energiánk lesz hozzá. Szóval ez senki kedvét ne vegye, álljunk a mosható pelenkázáshoz is rugalmasan, mint mindenhez a gyereknevelés során és elsősorban önmagunk miatt használjuk, vagy ne használjuk.

BabaTrend: Száríthatók a mosható pelenkák szárítógépben?

B-G.E.:  Minden márkának vannak erre vonatkozó egyéni ajánlásai, de akad olyan anyagösszetétel, amit nem ajánlanak szárítógépben használni. Az en mosható pelenkaim nagy része rendkívül gyorsan szárad egyébkent szobalevegőn is, a betétek már némiképp több időt igényelnek.

BabaTrend: Milyen méretek vannak?

B-G.E.: Vannak fix méretes (általában 4 méret: S, M, L, XL) és OS, azaz one size, állítható pelenkák is. Összességében elmondható, hogy a baba születésétől a szobatisztulásig készülnek mosható pelenkák. Egy-egy állítható méretű pelenka kb. 5 kg-tól 13, de akar 15 kg-ig is tökéletes lehet alkattól függően. Számoljunk akkor, hány évet is fed így le? Másfél – két évet biztosan.

BabaTrend: Nagyjából milyen összegű beruházást igényel egy “kezdő” szett és hosszútávon mennyit lehet spórolni vele?

B-G.E.: Ez nagyon egyéni, hogy végül kinek mennyiből jött ki a mosható pelenka készlete, hiszen ma már számos árkategóriából válogathatunk. Nagyon elérhető áron és nagyon drágán is ki lehet hozni egy-egy készletet, ennek csak a pénztárcánk szab határt. Az Interneten pl. a temiti.hu-n elérhető egy pelenka kalkulátor, amivel ki tudunk számolni egy körülbelüli költséget. Itt meg is tették egyébként, így őket fogom idézni: “Közepes méretű, 50 ezer Ft-os mosható pelenkakészlettel a pelenkázós két év összesen 90 ezer forintból kijön. A szobatisztaság elérése után ezt a készletet megörökli a kisebb gyermek, vagy megkapja az, akinek elajándékozod vagy eladod. Eközben, a pelenkázós két év 45 Ft-os átlag-darabárú, eldobható pelenkával 200 ezer forintba kerül.” Tehát 2 gyerekénél 2*200 ezer forint= 400 ezer forint helyett mindösszesen 90 ezer forint körül számolhatunk. (Amely már a mosás és mosószer költségeit is tartalmazza.)

BabaTrend: Azt gondolom sokunkban felmerül, hogy van e a mosizásnak hatása a szobatisztaságra illetve a mozgásfejlődésre?

B-G.E.:  Most, hogy így kérdezel a szobatisztaságról, eszembe jutott, hogy valójában mégiscsak használtam a mosható pelenkát az első kisfiammal is, ugyanis hallottam arról, hogy könnyebben lesznek a mosható pelenkát viselő babák szobatiszták és mivel mi hadilábon álltunk a szobatisztasággal, gondoltam váltunk így a végére, hátha. Kimondottan olyan úgy nevezett cool max betéteket vettem a fiamnak, ami nem szívja el az utolsó csepp nedvességig a vizeletet, nem tocsog benne, de picit érzi, hogy hideg, nedves, azaz történt valami testi dolog. Nem mondhatom 100%-ra, hogy kizárólag emiatt, hisz időközben elvégeztem a gyengéd szobatisztaság tanfolyamot is, amit aztán alkalmaztam a mosható pelenka mellé, de leírhatom, hogy különösebb erőfeszítés nélkül, villámgyorsasággal lett szobatiszta a nagyfiam. A kulcs abban van tehát, hogy meghagy nemi testérzetet a mosható pelenka, míg az eldobható mindent azonnal es az utolsó cseppig elszív, beleértve a testnedveket is, ahol érintkezik a pelenkával.

Hogy van e hatása a mozgásfejlődésre? Erre a kérdésre hadd idézzem a Hordozóház vezetőjének, Ónodi Ági szabad mozgás szakértő véleményét (melyet el is lehet olvasni hosszabban a hordozo.hu oldalon egyébként): “Többé vagy kevésbé minden, amit ráadunk a babára, legyen az ruha vagy pelenka, akadályozza a mozgást. ” Ha tehetjük, figyelhetünk arra a mosható pelenkázás során, hogy minél kisebb bugyrot alakítsunk ki a baba fenekén. Ma már nagyon sokféle mosható pelenkatípus közül választhatunk és vannak egészen keskeny, vékony, kis csomagot képező pelenkák is, amelyek ideálisabbak lehetnek a babának egy-egy mozgásfejlődési lépcsőnél. Ha úgy látjuk, hogy nehezen indul be a forgás, vagy ülés, akkor kiváltképp érdemes lehet átgondolnunk a mosható pelenka használatát. Ezek rövid, átmeneti helyzetek, azonban ezen mozgásfázisok előtt és után a mosható pelenka nem befolyásolja a mozgásfejlődést.

BabaTrend: Hol lehet beszerezni/rendelni mosható pelenkákat? Melyek azok a weboldalak amiket ajánlasz? Milyen márkákat válasszunk?

B-G.E.:  Sajnos helyben (Szombathelyen) még nem igazán elérhető a mosható pelenka. Így nem tudunk bemenni egy helyi boltba és kiválasztani, megtapogatni, leemelni a polcról, ami megtetszett, sőt eligazítani se tudnak minket a mosható pelenkázással kapcsolatosan. Ezért is hoztuk létre a Hordoz-Lakban a mosható pelenka előadásokat, amiket 2-3 havonta meg is tartunk. Többféle jól ismert, bevált és megbízható márkával lehet nálunk élőben megismerkedni és közeljövőben -remélhetőleg ősszel,- szeretnénk beindítani a mosható pelenkakölcsönzést is a hordozó kölcsönzés mellett. Online azonban már nagyon sok lehetőségünk van beszerezni itthonról a mosható pelenkákat. A teljesség igénye nélkül ajánlanék néhány általam jól ismert és bevált weboldalt, ahol nem csak pelenkákat rendelhetünk, de el is igazodhatunk a mosható pelenkákkal kapcsolatban: bolyhoska.hu (itt ingyenes rövid mosható pelenka tanfolyam is elérhető), temiti.hu, ökolurko.hu, mamaibolt.hu, hordozotar.hu, ittababa.hu A megbízható, minőségi márkák szintén a teljesség igénye nélkül: milovia, charlie banana, petit lulu, tootsbots, thirtsties, best bottom, G diapers, culla di teby, repelus (újrahasznosított ruhaanyagból egy magyar készítőtől), bambinomio, hamac, puppi (prémium gyapjúpelenka), imsevimse, elemental joy, popin, bumgenius, blueberry.

Számos megbízható kínai márka is létezik, ahol mindenki maga döntse el, hogy a nagy távolságról szállítás ökológiai lábnyoma miatt vásárol e vagy sem. Illetve helyi es más hazai készitő pelenkái is megtalálhatóak meg.

BabaTrend: Végezetül miért ajánlod a mosizást?

B-G.E.:  Ezekben a megváltozott napokban/hetekben a világban most különösen kiéleződik a mosható pelenka használata. Nagyon jó érzés számomra, hogy nem kell aggódnom, figyelnem mikor fogy el és mikor kell rohannom a boltba emiatt. Megtehetem, hogy pelenka miatt se menjek most vásárolni emberek közé, hiszen mindig van, sosem fogy el. Nagyon szép minták, fajták közül válogathatok, természetes, környezetkímélő, költséghatékony.

BabaTrend: Köszönöm Edina, ezzel arra is megadtad a választ, hogy miért döntöttünk úgy, hogy ez a téma lesz a sorozat első része. Kiváló alkalom a „maradj otthon” időszak belekezdeni valami újba, ami hosszú távon ennyi pozitívumot ad.

B-G.E.:  Örültem én is a lehetőségnek!

BabaTrend: Folytatjuk! Jövő heti témánk a hordozás lesz!

Hordoz-Lak Babahordozó Klub