Női tornák Szombathelyen - Beszélgetés Békés Gabriellával

Kezdőlap / Tartalmak / Közösség / Mandala Mozgásközpont / Női tornák Szombathelyen – Beszélgetés Békés Gabriellával

A BabaTrend első beszélgető partnereként egy olyan hölggyel beszélgetek egy csésze forró tea mellett, akinek a munkáját az elmúlt évek alatt elismeréssel figyeltem. Egyrészt mert sokrétű, másrészt mert sikeresen használható, jól működő módszereket közvetít. Ezt biztosan tudom, nem csak a megfigyelő szemszögéből, hanem gyakorlatból, hiszen az Aviva módszert én is sikeresen gyakoroltam. Szeretném bemutatni Békés Gabriellát.

BabaTrend: Köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást, és elsőként mutatod be munkádat a BabaTrend Szombathely közösségének.

BG: Rövid leszek. Szívesen, és örömmel jöttem.

BabaTrend: Amikor a meghívásodra gondoltam, akkor felmerült bennem, hogy ha bemutatkozásról van szó, akkor hogyan tudjam megragadni a lényeget, hiszen sokrétű a munkád, létrehoztad a Mandala Mozgásközpontot, rengeteg mindennel foglalkozol.

BG: A sokrétűség magában foglalja a kapcsolódást és az átjárhatóságot. Azok a tornák, a jóga és a mások, vagy az általam kifejlesztett módszerek mind az egészség, a testi- lelki jólét mentén rétegződnek és így magukban foglalják egymást, merítkeznek egymásból.

BabaTrend: Valószínűleg kíváncsivá tetted olvasóinkat. Kifejtenéd?

BG: Elsőként a Jóga – ezzel kezdem. Olyan ősi tudás, hogy minden nagy gyógyító rendszer használja a gyakorlatait, hogy csak néhányat említsek – ilyen pl. a gyógytorna, a pszichológia, vagy az éppen aktuális trendibb sportok. De ilyen a Pilates is. Joseph Pilates rendkívül sokat merített belőle. Merít az Aviva módszer belőle, ritmikussá téve a jóga gyakorlatokat, és ezt az ősi tudást használom én is az általam kifejlesztett játékos mozgásfejlesztő baba- mama tornámon is. De ha egy ovis tornàt megnézel, ott a kis tornászok, amikor kobra pózba- kígyóba emelik, magukat, vagy kutya – cica pózba, akkor mögöttük a 3000 év tudása ad biztos hátteret.

BabaTrend: Gyönyörű összefüggések. Apropó Aviva torna, hálás vagyok ennek a módszernek <3

BG: Az Aviva, erről is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, mert már csak nálam szàzon felül van azon megszületett babák száma, akiknek édesanyjai ennek a módszernek segítségét vették igénybe. Rendkívül hatásos minden életkorban, akkor is, ha a ciklus ingadozik, akkor is, ha babát akar valaki, és változó korban is.

BabaTrend: Lombik programnál is segíthet?

BG: Igen. Sőt kötelező! Olyan történeteket tudnék mesélni vendégeim köréből, hogy ha nem személyesen hallom, akkor valami nyolc az egyben bulvàr hirdetésnek gondolnám a sztorit. Ez egy tág témakör egyébként is, de egy nagyon fontos dolgot azért kiemelnék. A lombik program előtt a nők több fèle vizsgàlaton esnek át, gyakorta éveket várnak míg eljutnak az elhatározásig, hogy jó, legyen lombik. Így is valószínűsíthető, hogy több próbàlkozás szükséges. A vitaminok szedését, a vizsgàlatokat végig viszik a hölgyek, de egy nagyon fontos momentum kimarad! Egy olyan alapvetés, amit szerencsére már a szombathelyi nőgyógyászok szélesebb köre is felismert, – hiszen több mint tíz éve foglalkozom ezzel a tornával és a tapasztalatok náluk diagnózis – formájában teljesednek ki – szóval az, hogy nem elég a vitamin, a hormonok, a méhet aktívvá, vérbővé, befogadóvá, frissé kell tenni. Ezt a pluszt, de talán nem is jól fogalmazok, ezt az alapot csakis speciàlis tornával lehet megtenni. És természetesen, mint fent említettem, hogy a jóga egy központi alap, célzott jóga gyakorlatokat is végezhetünk napi szinten és jó is fontos is, de amennyiben gyorsabb segítség kell, akkor az az Aviva módszer. Ez a leghatékonyabb. Győrben a Káli intézetben felírják az Aviva tornát, a javasolt vitaminok mellé.

BabaTrend: Mielőtt még hormonokat szednénk?

BG: Igen, viszont pár hormon gyógyszert, ilyen pl. a pajzsmirigy problémákra stb. – re írt készítmények nem elhagyhatóak a torna mellett.

BabaTrend: A vérbőség miért kell?

BG: Hogy a méh befogadó, megfelelően előkészített legyen, hogy a kis kapilláris erek száma növekedjen, hogy a megtapadást elősegítsük.

BabaTrend: Szülés után is fontos?

BG: A hormonfröccs minden női életciklusban elkél, akár fáradság leküzdésére is használható, de hatékony az édesanyáknak a ciklus újbóli beállításaként, vagy fogyásra. Az Aviva módszernek egyébként van egy kifejezetten gàtizmokat és szülés utáni regenerálódást elősegítő gyakorlatsora, amit a szülést követően tudunk alkalmazni, de több év távlatában is segíthet az inkontinencia illetve a méh elhelyezkedése területén.

BabaTrend: A Kismama jóga és a játékos mozgásfejlesztő jóga és torna. Ez is repertoárod része…

BG: Mit tudtam volna tenni? Pilatesre, Jógàra járó vendégeim, és kézenfekvően az Avivás vendégeim várandósok lettek. Szeretem nagyon. Jól átgondolt gyengéd gyakorlatokkal felkészülünk a szülésre. Az édesanyàk részéről megnyugtató, hogy a legjobbat adjuk babánknak és magunknak. Közhely ugyan, de rengeteg a várandósság alatti gyakorlással kapcsolatos fals informació. Pár heten belül két gyógytornász vendégem is rácsodálkozott, hogy egy ártalmatlannak vélt gyakorlat mennyire tilos, de rögtön átlátták az anatómiai részét, és messzemenőkig egyetértettek a tiltást illetően. Ezért is nem mindegy, hogy hogyan gyakorlunk.

BabaTrend: A kismama jóga után a babás- anyukás jóga és torna?

BG: Évek óta kértek az anyukák, hogy kezdjem el, de nem állt úgy össze, ahogyan szerettem volna… de ezt te nagyon jól tudod, hiszen sereghajtó voltál az anyukák között, akik szerettek volna mielőbb jönni J Egyszer csak meg volt a fejemben. Ráéreztem, összeraktam. A módszerem folyton alakul. Vannak itt is alapvetések természetesen, de egyszerűen a babák elvarázsolnak minket, és látom, hogy mire van szükségük az édesanyáknak. Megkapnak fokozatosan minden olyan gyakorlatot, amely segít a regenerálódásban, a hasizmok, a gát, a törzs izmok területén, és a jóga mentén haladva a lelki feltöltődést is, mindezt játszva a babákat is bevonva a gyakorlásba. A közösség, az egymásra való reflektálás nagyon érdekes helyzeteket produkál, ettől szép és érdekes a módszerem.

BabaTrend: Egy szép és gondosan felépített szakmai rendszert mutattál be nekünk… Nagyon köszönöm a beszélgetést.

BG: Köszönöm a lehetőséget,  …és a finom teát.