Ismerkedj meg az illóolajok világával - Beszélgetés Imre Nikolettával

Kezdőlap / Tartalmak / Életmód / Ismerkedj meg az illóolajok világával – Beszélgetés Imre Nikolettával

A BabaTrend e heti beszélgető partnere Imre Nikoletta, a Purnam Aromaműhely megálmodója, létrehozója és tulajdonosa.

Purnam Aromaműhely

BabaTrend: Niki, köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást. Néhány hete nyitottad az aromaműhelyt és máris rengeteg elismerő visszajelzést kaptál. Azt gondolom, ez a szakértelmednek köszönhető. Hogy is kezdődött mindez?

I.N.: Először is szeretném megköszönni a lehetőséget és az érdeklődést, nyitottságot az illóolajok iránt. 

Várandósságom alatt – immár 7 éve – ismerkedtem meg Ingeborg Stadelmann A bába válaszol című könyvével és a Stadelmann olajokkal, amelyek által szerelemre lobbantam az aromaterápia iránt, amely azóta is tart. Sőt! Mindeközben megtanultam a  One Brain Kineziológia stresszoldás módszerét, amely rávilágított arra, hogy jelen választásainkat a múltban átélt traumáink és örömeink befolyásolják.  És természetesen ma hozott döntéseink alapozzák meg jövőnket. Ha fel tudjuk oldani a múlt traumáit és erősíteni az örömöket, választásainkkal azt a jövőt építjük, amelyet valójában akarunk. Mindannyian saját magunk hozzuk létre a valóságunkat. A képzés során nagy szerephez jutottak az életemben a Bach virágesszenciák, amelyek használatáról képesítést szereztem. A Bach doktor által kidolgozott gyógymód egyszerre az ember energiarendszerére hat. Tovább bővítve az ismereteimet, részt vettem Az aromaterápia a mindennapokban elnevezésű képzésen, melyből sikeres vizsgát tettem. Ismereteimet a Panarom Aromaterapeuta Intézetben bővítem folyamatosan, ahol a francia és az angol aromaterápiás irányzatokat ötvözték egyedülálló módon magas szakértelemmel és felkészültséggel.

BabaTrend: Meglepően sok összetevője van a szakmádnak. Rengeteg termék van a piacon, nem könnyű eligazodni köztük…

I.N.: Ez valóban így van! Ezért is kizárólag Panarom és Stadelmann termékekkel dolgozom, és azokat forgalmazom. Mindkét termékcsalád a legmagasabb minőséget képviseli, jó szívvel ajánlom őket mindenkinek.

BabaTrend: Kik az elsődleges célközönséged?

I.N.: Az aromaterápia az alternatív gyógyászat egyik legősibb módszere, ezért mindenki, aki hisz a természetes megoldásokban, hisz a természet erejében, melynek egyik leghatásosabb gyógyító ereje az aromás növények illóolaja, melyeket az egészség megőrzése és a betegségek gyógyítása céljából egyaránt alkalmazhatunk.  Ezeket a hatásokat ma már tudományos vizsgálatok is alátámasztják. Önálló és kiegészítő gyógymódként is eredményes. Mivel legnagyobb személyes tapasztalatom a várandósság, szülés-gyermekágyi időszakra vonatkozóan és a kisgyermekeket illetően van, így ebből adódóan a legszélesebb palettát a baba/mama ápolás tölti ki.

BabaTrend: Miként hatnak az illóolajok?

I.N.: Szaglóérzékünk születésünktől fogva rendkívül finomra van hangolva. A csecsemő gyorsan megtanulja felismerni édesanyja illatát. Az orron át beszívott levegő és illat felmelegszik és feloldódik az orrüregben és eljut a szaglóhagymához, melyet szaglóhám borít. A szaglóhámot szaglósejtek fedik, amelyek idegsejtek. Ez az emberi test egyetlen olyan pontja, ahol a központi idegrendszer közvetlenül érintkezhet a külvilággal és hatalmas mennyiségű információt közvetítenek. Ezek az idegi impulzusok az idegrendszerre, különösképpen a limbikus rendszerre hatnak. Az illóolajok az idegrendszer és az agy e közvetlen interakciójának köszönhetik terápiás hatásaik nagy részét. Belégzéskor információt szállít és reakciót indít be a limbikus rendszerbe, ezen felül pedig bekerül a tüdőbe, ahonnan továbbjut a teljes véráramba.

Második legfontosabb módja a bőrön keresztüli felszívódásra való képessége. Bőrünk a legnagyobb kiterjedésű szervünk, az idegrendszer és az egészségi állapotunk kifordított mása. A test bedörzsölése által az illóolaj könnyen átjut a hámrétegen, felszívódik és bekerül a teljes keringési rendszerbe a vér-, és nyirokerek útján.  Ez a tudományos magyarázata annak, hogy miért játszanak ilyen óriási szerepet az életünkben az illatok, az illóolajok és, hogy milyen nagy hatással vannak a testi-lelki-szellemi állapotunkra.

BabaTrend: Milyen kismamák/anyukák számára hasznos termékek szerepelnek a repertoárodban?

I.N.:

Várandósság alatt használható illóolajok/keverékek, melyek segítenek felkészülni nekünk, nőknek testi-lelki szinten a szülés és a születés élményére, hogy sérülés nélkül jussunk el a szüléstől a gyermekágyig. (Pl.: gátmasszázsolaj.)

Szülést követő termékek az anyának (gátseb, aranyér, mell masszázs olaj) és a babának (babaápoló olajok érzékeny bőrre, köhögés-nátha balzsam, pocakfájást enyhítő keverék).

A jól harmonizáló olajok minden élethelyzetben rendelkezésünkre állnak születésünktől kezdve egész életünkön át.

BabaTrend: Milyen problémákkal keresnek meg az anyukák?

I.N.:  Sokszor előjön a nyugtalan alvás, a pocakfájás, a fogzás, egyes bőr problémák, de talán a legaktuálisabb a téli időszak miatt a légúti megbetegedések…

BabaTrend: Bizony aktuális, rengeteg a hiányzó a bölcsikben, ovikban…

I.N.: Ha előre elkészített keverékekben gondolkodunk, akkor a Panarom egyik alappillére a vírusirtásban már bemutatott fehér esszencia, de szót érdemel ez ügyben még két társa is. A zöld esszencia a gyulladásos állapotokat (fül, arc-, homloküreg) csökkenti. A kék esszencia pedig láz esetén tesz jó szolgálatot. Mindkettő alkalmazható gyermekeknél is. De további termékek állnak rendelkezésünkre, mint a Bébelle balzsam, a Leó varázsolja vagy a diffúzorban használható Fénylő csillag, amely a levegőt fertőtleníti.

Hogy rajongásom másik tárgyát is elkezdjem bemutatni nektek, essen pár szó röviden a Stadelmann termékekről. A kakukkfű-angyalgyökér olaj könnyíti a légzést és megnyugtatja a hörgőket. Ajánlatos a torkot, mellkast és a hátat bemasszírozni vele. Ha fülfájás vagy gyakran visszatérő torokgyulladástól szenvedsz kúraszerűen, hosszabb ideig érdemes alkalmaznod. Olyan gyengéd, hogy csecsemők, gyerekek esetében is alkalmazhatjuk. A kakukkfű-mirtusz bedörzsölő balzsam vagy köhögés balzsam nyugtató és hurutoldó hatású, ahogy sófürdő társa is. Kámfor, eukaliptusz és mentától mentes, ezért mindkettőt használhatjuk gyerekeknek is.

BabaTrend: Milyen módszert ajánlasz a párologtatásra?

I.N.: A leginkább hatékony, kényelmes és biztonságos módja az illóolajok párologtatásának az aroma diffúzor. Az ultrahangos diffúzorok víz és illóolaj hozzáadásával működnek. Ezek a készülékek az ultrahang segítségével, molekuláira bontva porlasztják a légtérbe az illóolajokat. Az ultrahangos diffúzorok nagy előnye, hogy hideg párát juttatnak a helyiség levegőjébe. Ezzel „egészségesen” párologtatnak, közben pedig a levegőt is fertőtlenítik. Nagyobb terekben is jól alkalmazhatóak, teljesítménytől függően. Léteznek ma már olyan készülékek is, amelyekhez nem szükséges víz használata, magát az illóolaj mikrocseppjeit diffundálja és egy USB kimenethez csatlakoztatható, ezért könnyedén magunkkal vihetjük.

BabaTrend: Szerencsések vagyunk mi szombathelyi anyukák, hogy megnyitottad a műhelyt és  lehetőség van egy ilyen trendkövető szakember segítségével  személyesen is megismerni az illóolajok világát.

I.N.: Örültem a lehetőségnek és bízom abban, hogy hamarosan személyesen is bemutathatom az illóolajok tárházát az olvasóknak.