A hordozásról beszélgettünk a Barcsa-Giczi Edinával

Kezdőlap / Tartalmak / Közösség / Hordoz - Lak / A hordozásról beszélgettünk a Barcsa-Giczi Edinával

Barcsa-Giczi Edinával a szombathelyi Hordoz- lak vezetőjével ezen a héten a horodzásról beszélgettünk. 3 részes sorozatunk 2. része.

BabaTrend: Köszönöm Edina, hogy ezen a héten is a segítségünkre vagy, és közösen körüljárjunk a hordozás kérdését.

B-G. E.: Nagyon köszönöm, hogy felkerülhetett a hordozás is a BabaTrend Szombathely weboldalra. Azon témák egyike számomra, amiről nem tudok röviden beszélni. Nagy lelkesedéssel, izgatottsággal, örömmel foglalkozom a hordozás működésével, kérdéseivel és az édesanyára, babára gyakorolt testi-lelki hátterével.

BabaTrend:   Hogyan kezdődött a „kapcsolatod” a hordozással?

B-G. E.: Legelőször a húszas éveim közepén találkoztam a hordozással, amikor is egy kedves akkori munkatársam behozta megmutatni a kisbabáját. Busszal érkeztek és megkönnyítve gondolom a helyzetüket, babakocsi helyett egy jó hosszú hordozókendővel jöttek. Ámulattal csodáltam, ahogyan tekerte magára a több méter hosszú kendőt és bele a kisbabáját. Bevallom, akkor ennyiben is maradt az érdeklődésem a hordozás iránt, hiszen még messze volt a családalapítás, babavállalás gondolata. Aztán jó pár év múlva megszületett az első kisfiam, amikor azt gondoltam, hogy szoptatási nehézségeink vannak. Ekkor láttam meg a Hordoz-Lak Babahordozó Klub programjait/előadásait először. Személyes szoptatási-babagondozási tanácsadás után a Hordoz-Lak akkori szoptatás segítője, hordozási tanácsadója, Németh Brigi invitált a klubba. Az akkor 4 hetes kisfiammal bevallom, nagyon nehezen vettem rá magamat, hogy kimozduljunk, hiszen óriási macerának éltem meg: tél is volt, a babahordozó nehéz, szoptatni idegen helyen, mások előtt, stb. Végül eljutottam a klubba és ott rengeteg segítséget és támogatást kaptam. Láttam, hogy a többi anyuka már mennyire rutinosan köti fel az álmos, fáradt, nyűgös kisbabáját és megtetszett ez a fajta könnyedség. Így rövidesen már én is rövidebb-hosszabb kendőben kötözgettem magamra a kisfiamat, majd miután annyi sok pozitívumot adott nekünk a hordozás, jelentősen megkönnyítette az életünket, úgy döntöttem 1,5 év múlva, hogy jelentkezem a Hordozóház hordozási tanácsadó képzésére. Nem tagadom, hogy ez egy nagyon hosszú út volt, miközben rengeteget formálódtam. Nagyon sokat köszönhetek a szombathelyi Hordoz-Laknak, nem csak azt, hogy megszerettem a hordozást, hanem itt sajátítottam el a babagondozás csínját-bínját, ahogyan sokan mások is. Nem csak akkoriban, azóta is hiánypótló babaklubnak gondolom Szombathelyen, Vas megyében. A klub iránti szeretetem azóta is töretlen, így nem volt kérdés, hogy nagy örömmel viszem tovább 2017 óta és próbálok ugyanolyan szakmai profizmussal, empátiával segítségükre lenni az édesanyáknak, édesapáknak, mint ahogyan azt az egykori alapítók tették. Persze ehhez rengeteget kell tanulni, folyamatosan képzem magam.

BabaTrend:  Mikortól (mennyi idős kortól) ajánlott a hordozás?

B-G. E.: Ennél a kérdésnél érdemes kétfelé bontanunk a választ, aszerint, hogy kire gondolunk. Ugyanis más a baba szempontja és más a hordozó édesanya, édesapa szempontja szerinti ajánlás.

Először akkor kitérnék a babákat érintő szempontokra: a babáknak a testközelség lesarkítva, de igaz, hogy élet-halál kérdése. Tehát elmondhatjuk, hogy a születés pillanatától hordozhatjuk mind az időre született, mind a korababákat is. A születés utáni időszakot szokták a 4. trimeszternek is nevezni, hiszen mind a baba, mind az édesanya nagyon hasonló folyamaton megy keresztül, mind a várandós időszakban: azaz, ugyanúgy várja a baba a testközelséget, anya illatát, hangját, ringatását. Tulajdonképpen ezt a pocakos együttlevést folytatjuk a pocakon kívül és adjuk meg a babánknak ugyanazokat a szükségleteket. Az első perctől a pocakon kívül mi magunk is megtapasztalhatjuk, hogy mennyire ezt várja a baba, hogy velünk, rajtunk lehessen, hiszen letéve sír, felvéve megnyugszik. Még akkor is így van ez, amikor a mi kultúránkban az a természetes, hogy a babát letesszük. Miközben valójában az emberiség történetében nagyon új fejlemény, hogy létezik olyan hely, ahová úgy le lehet tenni a kisbabákat, hogy ott biztonságban vannak. Mi, felnőttek persze tudjuk az eszünkkel, hogy ahová letesszük, az biztonságos számára. Azonban a babák belső programja azt súgja: a letevés egyet jelent a biztos pusztulással. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy nem kell várnunk arra, hogy megérjen a baba a hordozásra. Az, hogy eszközbe rakjuk a babát és már nem csak a kezünkben, karunkban lesz, számára nem újdonság, nem valami új. Viszont stabilabb lesz számára és kényelmesebb nekünk a vele létezés. Egész nap a babáikkal egyedül lévő anyukák arról szoktak beszámolni, hogy mekkora szabadságot ad számukra a hordozás.  A kisbaba így boldogabb, a bőrhőrmérséklete, a légzése és a szívverése stabilabb, a vércukorszintje magasabb. Gyorsabban érik, fejlődik.

Érdemes kitérnünk az édesanya szempontjára is: A mostani kultúránkban nem azt sugallja vagy támogatja a társadalom, hogy az édesanya foglalkozzon magával is, hogy a 6 hét gyermekágy mennyire nagyon jelentős, hanem egyfajta elvárás jelenik meg, miszerint szülést követően mihamarabb álljon talpra az édesanya és lássa el a babáját, no meg a háztartást. Amikor ősközösségekben éltünk még, akkor kézről-kézre járt a baba és nem egy ember viselte az egész napos hordozással járó terheket, hanem elosztódott. Mondhatjuk, hogy ideálisabb körülmények voltak. Nagyon nehéz a jelenlegi társadalomban, sokszor távol a szeretteinktől egyedül helyt állnunk édesanyaként. Így a hordozást muszáj, vagy optimális lehet kiegészítenünk a baba letevésére szolgáló eszközökkel, mint kiságy, babahinták, stb. Hiszen nagyon fontos, hogy jól legyünk nem csak hordozás, hanem az egész babagondozás/babanevelés közben is.

Visszatérve a gyermekágyra, érdemes lehet legalább az első hetekre segítséget szerveznünk magunk mellé és hagyni a testünknek a terhesség és szülés nagy igénybevételét követően a regenerálódást, pihenést, hogy aztán a pár hét után újult erővel és testtel tudjuk aztán hordozni, ellátni a babánkat. Hordozási tanácsadóként azt szoktuk javasolni az édesanyáknak, hogy a 6 hét gyermekágy után hordozzanak, addig ne lehetőség szerint és persze figyeljék a testüket, hogy vannak.

Természetesen ez az édesanya szempontja, a baba igényli, várja a hordozást, így bárki más a családból: édesapák, testvérek, nagyszülők hordozhatnak, hordozzanak.

BabaTrend: Miért jó a hordozás? Mit ad nekünk és a babának?

B-G. E.:  Röviden: nagyon finom érzés mindkettőnknek és kényelmes. Hosszabban: nagyon sok jel mutat arra, hogy az ember hordozott élőlény. Például a csípő-, gerincfejlődése (fejletlen a csípőízülete a babának, felveszi a hordozott testtartást, egész testével a hordozást várja), újszülött sípcsontjának görbülete, reflexeink (moro- vagy átkaroló reflex, fogóreflex), agyunk felépítése és működése, igény szerinti szoptatás. A cukorban gazdag, zsírban szegény anyatej összetétele az újszülött baba számára gyorsan megemésztődik, emiatt sűrűn kívánja a szoptatást, újbóli táplálást, a 24 órás testközelséget, ez segít is egyébként fenntartani a megfelelő mennyiségű anyatej termelését. A testkontaktus élettani szükséglet. A szeretet legerősebb megnyilvánulási formája az érintés és a simogatás. Számos pozitív hatása van: szabályozza a légzést, a szívritmust, a testhőmérsékletet, oldja a stresszt, csökkenti a fájdalomérzetet, gyógyít, ugyanakkor a lelki fejlődést is jótékonyan támogatja. Hordozáskor mindezekben részesülhet a baba. A hordozás továbbá a teljes mozgásszerv-rendszerre is jótékony hatású: finoman edzi a baba izmait, javul a vérellátás, a csontok, izmok és ízületek fejlődését is segíti. Tudjuk a baba test hőjét is szabályozni, pl. láz esetén lázcsillapító a bőrkontaktus. Ezt magam is hatékony alkalmazom a gyermekeimnél. Szintén a mozgás hatására a baba egyensúlyérzéke és motorikus készségei is fejlődnek. A hordozott babát nagyon sok inger éri, a folyamatos és több mozgás elősegíti az agyi idegpályák hatékony kiépülését, így több és más idegi kapcsolódások alakulnak ki. A hordozás erősíti az egyenrangúság érzését is, hiszen a szülei szemszögéből tanulja és tapasztalja a baba a világot, az emberek szemből érkeznek felé. A szülők számára szabadságot ad a hordozás, visszakapják a 2 kezüket, könnyebb hordozva közlekedni, és ha van nagyobb testvér vagy testvérek, velük is könnyebbé válik a foglalkozás. Testközelben hamarabb ismerhetőek fel a baba jelzései, ezáltal a szülő kompetensnek érezheti magát a baba gondozásában, nő az önbizalma és erősíti a kötődést is. Kialakul az ősbizalom a babákban: figyelnek rá, nem kell sírnia ezért, biztonságban érezheti magát, biztos, gondoskodó háttere van.

BabaTrend: Miben hordozzunk? Milyen típusú hordozót válasszunk?

B-G. E.:  Nagyon sokféle típusú és ár kategóriájú hordozóból választhatunk ma már, ami egyfelől nagyon jó lehetőség, másfelől pedig nagy teher a szülőre nézve, hiszen valami alapján választani kell. Kötözős kendők: rugalmas, szövött, különféle kenguruk: mei-taiok, csatos kenguruk számos márkában léteznek a hordozós piacon. Nem is szeretném itt külön-külön felsorolni a különféle hordozókat, lehetetlen is lenne. Az ország számos nagy és kisebb városaiban is működnek ma már szép számmal hordozós klubok szakképzett hordozási tanácsadókkal, akik segíthetnek eligazodni a hordozók között és megtalálni a megfelelő hordozóeszközt a család számára. Nem tudnék tehát egy hordozót kiemelni, ami mindenkinek jó lehet, mert teljesen egyéni ízlés és kényelem kérdése, hogy kinek melyik fog beválni, tetszeni hosszútávon. Talán általános szabályként annyit el lehet mondani, hogy olyan hordozót válasszunk, amiben mi jól érezzük magunkat, hosszútávon is kényelmes és a baba optimális csípőfejlődését támogatja, azaz a csípőszéles terpeszt és a felhúzott térdeket megtartja. Ezek lehetnek már kiindulási pontok.

BabaTrend: Elől vagy háton hordozzunk?

B-G. E.:  A babákat a születés pillanatától hordozhatjuk elől, csípőn és háton is. Természetesen nem mindegy, hogy melyik eszközben és hogyan kerül az adott helyre. Ez a baba szempontja, azonban itt is felmerül a hordozó személy szempontja is. Azt tapasztalom, hogy főként az elsőgyermekes anyukák nehezebben engedik el a babáikat, hosszabban babusgatják őket, így ameddig csak tehetik, a mellkasukon pihentetik a babájukat. Azonban a gyerekek számának növekedésével jellemzően lerövidül az elől hordozás ideje. Három gyermekes anyukák szinte be sem érnek a Hordoz-Lak előterébe, amikor már mondják, hogy azért jöttek, hogy mielőbb segítsünk hátratenni a harmadik babát. A kisbabák szerencsére ebben is rugalmasak, hiszen jól lesznek, amint ránk kerülhetnek, legyen az elől, csípőn vagy a hátunkon.

BabaTrend: Melyek azok a kérdések amelyekkel megkeresnek az anyukák a hordozással kapcsolatban?

B-G. E.:   A legtöbbször feltett kérdések pl. : hogy lesz így önálló? Elkényeztetem? Hogy tanul meg mászni? Kap levegőt? Számos kérdést szoktam kapni a Hordoz-Lak klubalkalmain, de egyéni tanácsadásokon is, amely kérdések nagyon is érthetőek, hiszen mindannyian a legjobbat szeretnénk adni a babánknak. A hordozás pedig meglehet távoli, ismeretlen világ számunkra (hiába hordoztunk mindig is ősidők óta), emiatt félelmeink, aggályaink merülnek, merülhetnek fel. Az is lehet, hogy a gyerekorvos, a mamák, egy legjobb barátnő vagy akár a szomszéd int minket óva tőle. Azt tapasztaltam magamon, hogy ha kellő objektív tudást szerzek valamiről, akkor nyugodtabbá, magabiztosabbá válok magam is. Nagyon jellemző félelem szokott lenni a hordozással kapcsolatosan, hogy elkényeztetjük a babát azzal, hogy folyamatosan magunkon tartjuk. Nem lesz így önálló, nem lesz el, nem lesz nyugtunk és nem fogjuk bírni. Nem attól lesz önálló a babánk, hogy jó korán hozzászoktattuk, hogy egyedül boldoguljon, hanem attól, hogy öngondoskodásához mintát adtunk azáltal, ahogy mi gondoskodtunk róla, és hogy megtapasztalta, hogy érdemes a másikhoz fordulni segítségért, ha szükséges. Minden babának ugyanarra van szüksége: éjjel-nappal folyamatos testközelségre. a kisbabák között nem a szükségleteikben van eltérés, hanem abban, hogy melyikük hogyan tolerálja azt, ha mindezt nem kapja meg. Megtanul majd mászni, ha sokat van hordozóban? Feljebb említettem már, hogy a mozgásrendszerre is milyen pozitív hatással van a hordozás, emellett elmondható, hogy az aktívan mozgásfejlődő babát nem szoktuk órákra hordozókendőbe tenni. A mozgásfejlődés berobbanásakor (kb. 6 hónapos kor) jellemzően akkor hordozunk, ha álmos, fáradt, nyűgös, érzékeny a babánk, vagy egyszerűen közlekedünk vele. Kap levegőt a hordozóban? Amikor a baba feje feljebb van, mint a feneke, van az álla és a mellkasa között 2 ujjnyi hely, az arcát nem takarja el semmi, akkor biztosra vehetjük, hogy a babánknak akadálytalanul áramlik a levegő és jól van.

BabaTrend: Ha már a babák mozgásról szó esett, beszéljünk az anyukák mozgásáról is. Mit gondolsz a hordozós edzésekről?

B-G. E.:   Ahogy fent is említettem már, az első 6 hét alatt szülés után én semmilyen intenzív mozgást/ edzést nem ajánlok jó szívvel. Utána pedig kímélve, fokozatosan terhelve magunkat attól függően, hogy mekkora a babánk, hiszen vannak eleve nagyobb súllyal és kisebb súllyal is született babák, illetve attól függően, hogy mi hogy vagyunk. A várandósság és a szülés biológiailag nagy igénybevétel a testünknek, így én mindenképpen az óvatosságra intek elsősorban minden édesanyát a kezdeti időkben, beach body igazán várathat még magára, amíg nagyobb lesz a kisbabánk. Nagyon sokféle mozgásformát választhatunk, ami az úgynevezett baba-mama torna keretében történik. Ezek közül elsősorban azokat részesítem én magam előnyben, ahol a babák mellettünk vannak és nem rajtunk az intenzív mozgás közben. Ilyen például a baba-mama pilates vagy baba-mama jóga. A babáinkat hordozva pedig menjünk el egy közeli erdőbe sétálni, kirándulni, ha már a babával hordozóban együttmozgásról beszélünk.

BabaTrend: Úgy gondolom, hogy sokakat érdekelnek a hordozód tanfolyamok és bérlési lehetőség a Hordoz-Lakban.

B-G. E.:  A Hordoz-Lakba minden pénteken lehet jönni hordozós kérdésekkel, ahol szakszerűen segítünk a hordozók között eligazodni. Közel 30 különféle hordozót lehet kipróbálni, megismerni nálunk. Emellett egyéni tanácsadások kereti között tanítjuk meg az egyes típusokat használni. Kölcsönzési lehetőség is van, amely azért jött létre, hogy mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket, meggyőződhessünk arról, hogy valóban a számunkra legkényelmesebb, legoptimálisabb hordozóeszközt választjuk e. Csoportos tanfolyamokat is szoktunk tartani, amit azért is nagyon kedvelek, mert a hasonló élethelyzetben lévő családok találkozhatnak egymással és megoszthatják a tapasztalataikat, segíthetik egymást. Szeretném kiemelni, hogy hozzánk nem csak édesanyák érkeznek, nagyon sok hordozós apukánk van és azért az sem ritka, amikor nagymamát is tanítunk hordozni. Ezekben a napokban, hetekben mi is kénytelenek voltunk változni a világgal és online formában tudunk a családok segítségére lenni.

BabaTrend: Köszönjük Edina ismét…folytatjuk.