Gyermekkönyv ajánló a nyári hetekre

Kezdőlap / Tartalmak / Ajánló / Könyvajánló / Gyermekkönyv ajánló a nyári hetekre

Megannyi könyves blogba futhatunk a neten böngészés közben, főleg a gyerekkönyvesekből találunk jócskán, de mi most arra vállalkoztunk, hogy összeállítunk Nektek kisgyermekes anyukáknak egy újabb olvasnivalót. Mert hát a könyvekből sosem elég! Ti is így gondoljátok? Ha erre azonnal, gondolkodás nélkül egy nagy IGEN a válaszotok, akkor hasonló könyvmoly anyukák vagytok, mint a cikk szerzője maga…

Dr. Vekerdy Tamás is hangsúlyozta a mesék fontosságát, ezekkel a mondataival (is) teljesen egyetértünk:

”…az a gyerek, aki minden nap hall mesét az iskolába lépés idején, 1,5 évvel előzheti meg anyanyelvi szinten azt a kortársát, aki nem rendszeres mesehallgató.”

„…Mesét hallani a gyerek számára minden nap, nélkülözhetetlen a belső kép készítés szempontjából.”

Ebben az ajánlóban számunkra kedves nyári olvasmányokat ajánlunk Nektek és gyermekeiteknek!

EGY ÉVES KORTÓL

Amikor a legkisebbekről van szó, mindig nagy kérdés melyik könyvvel kezdjük a mesélést, és az is sokszor felmerül, hogy egyáltalán egy egyéves gyereknek lehet már olvasni? Lehet, sőt! Már magzati korban is olvashatunk! Furcsának tűnhet, de nem az. A nyelv dallamossága, a hangsúlyozásunk, az édesanya hangja mind mind fontos már a pocakban lakó gyerkőcnek is. Strapabíró leporellókkal érdemes kezdeni a lapozgatást, de az egyéveseknek már bátran ajánljuk a gyerekkorunkból is ismert Boribon sorozatot. A retro mackó illusztrációja tökéletesen megfelel a célközönségnek, történetei pedig elévülhetetlenek.

Zelk Zoltán: A három nyúl

A három mókamester nyuszi megtréfálja az erdő lakóit.

Marék Veronika: Boribon kirándul

Boribon és Annipanni megmásszák a nagy sziklát. A nagy út alatt elfáradnak, majd lefelé Boribonnal történik egy kis baleset.


OVISOKNAK

Az ovis korosztálynak és/vagy macskabarátoknak igazán kedves sorozat a Pettson és Findusz története. Az öreg Pettson együtt él macskájával, Findusszal, akivel sok-sok kalandot élnek meg. A karakteres cica és a magányos, de igen szerethető vénember valahogy mindig különös helyzetekbe keveredik…

Sven Nordqvist: Findusz elköltözik

Pettsonnak elege van abból, hogy minden reggel Findusz ugrálására ébred. A kandúrnak pedig abból van elege, hogy nem csinálhatja azt, amit akar. Ezért elhatározza, hogy keres egy olyan helyet, ahol kedvére kitombolhatja magát. A használaton kívüli kerti vécé tűnik a legalkalmasabbnak, és Pettson segítségével szépen be is rendezkedik ott. Csakhogy mi lesz vele, ha borús az idő, és egyedül érzi magát? Vagy ha rókák ólálkodnak a ház körül?

Tony Wolf: Mesél az erdő az állatokról

Tony Wolf népszerűsége máig töretlen. Bájos rajzok, kedves állatmesék, gyerekkorunkból biztosan sokan nagyon jól emlékszünk még az erdő állatainak kalandjaira. A Mesél az erdő sorozat ovis kortól ajánlott.

A sorozat első kötetében az ott élő állatokról: az egérlányok, a sünik, az őzek, a békák, a pelék és Józsi, a holló kalandjairól olvashatunk. Megtudhatjuk, hogyan válhat egy fapapucs remek hajóvá, mi mindenre jó a borsóhüvely, és bekukkanthatunk egy feketerigó-esküvőre is!


KISISKOLÁSOKNAK

A kisiskolásoknak való, az olvasást gyakorló sorozatok abban segítenek, hogy a gyerekek nyáron is gyakorolhassák az évközben tanultakat. Ezek közül két népszerű kötet:

Berg Judit: Tökmagok Afrikában

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozat első darabját tartja kézben az olvasó. A Pagony legkiválóbb szerzőit kéri fel a sorozatban való részvételre: minden szerző négy könyvet ír, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók. A sorozatot Berg Judit könyveivel indítjuk, ahol négy tökmag, Benő, Minka, Rézi és Palkó kalandjait követhetjük nyomon – négy olvasási szinten keresztül. Ebben a kötetben Afrikába utaznak. Nem is akárhogy: a kicsi Minka oroszlán képében…

Vadadi Adrienn: Alma utca 22.

Vadadi Adrienn könyve csupa napfény és derű: az Alma utca 22-ben sok-sok gyerek lakik, akik együtt szerelnek tandemet, fociznak, beszélgetnek. Együtt nyomoznak Lajos kutya után, szelídítenek macskát és fagyiznak. Misi, aki a negyediken lakik, nagyon jó megfigyelő, ráadásul élénk a fantáziája: az ő szemüvegénkeresztül látjuk a ház lakóit, a vagány Marosi testvéreket, a kicsi, aranyos Pirost, a megközelíthetetlen Kamillát, a veszekedős Csúnya nénit és a barkácsolós Elek bácsit.

Olvassunk tehát sokféle, gyermekeink korosztályának megfelelő könyveket! Ha elakadnátok a könyves piac óriási kínálatában és nem tudjátok, hogy mit válasszatok, akkor keressétek bátran a Mesés Mesesziget – Könyvek Mindenkinek facebook csoportot, ahol igyekszünk megtalálni a Nektek tökéletes könyve(ke)t!

Mesés Mesesziget – Könyvek Mindenkinek

— Gyöngyös Judit