Beszélgetés Major Barbara családállítóval

E heti beszélgetőpartnerem  - Major Barbara - szakterülete a családállítás.

Kezdőlap / Tartalmak / Életmód / Beszélgetés Major Barbara családállítóval

E heti beszélgetőpartnerem  – Major Barbara – szakterülete a családállítás.

BabaTrend: Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést, hogy bemutasd az olvasóknak, hogy mi az, amivel 1 éves kisfiad mellett aktívan foglalkozol.

M.B.: 2010-ben ismerkedtem meg először a Bert Hellinger féle családállítással. Elképzelésem sem volt mire számíthatok, csak azt tudtam, hogy változást szeretnék az életemben. Akkoriban sok dolog nyomta a vállamat mondhatni nem a saját életemet éltem. A családállítás segített abban, hogy visszataláljak önmagamhoz és elfoglaljam a helyem a családrendszerben. Azért is fogott meg ez a módszer, mert azonnal hatalmas változásokat hozott az életemben. Nyilván ez nem elvárható, mindenki más léptekben halad, amennyit elbír a lelke. A családállítás valójában egy lélekszíntér, a tudatalattink kivetülése. Sokan azt gondolják, hogy csak családi problémával kereshetnek, de valójában arról van szó, hogy mélyen a tudatalattink legrejtettebb bugyraiban tároljuk a felmenőink fájdalmait, történeteit, sorsukat és ez mind kihatással lehet az életünk bármely területére. A családállítás ezeket tárja fel előttünk. Amikor valakinek családot állítunk akkor az életében meglévő problémák okát keressük a családrendszerben. Napi problémáink oka legtöbbször ebben a rendszerben található, amibe beleszületünk.

BabaTrend: Mindig is kíváncsisággal gondoltam a családállításra, de őszintén megmondom, hogy még nem mélyültem el a témában. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.  Hogyan képzeljünk el egy állítást?

M.B.: Van egyéni es csoportos családállítás. Én általában csoportosat tartok, úgy gondolom sokkal mélyebb és hatékonyabb tud lenni a csoport által. A csoportos családállításnál vannak Állítók akik problémával jönnek és vannak Segítők. Az állítás során az Àllító kiül mellém, elmeséli azt a témát, problémát, elakadást, amin dolgozni szeretne, majd megfogalmazzuk azokat a minőségeket, személyeket, érzelmeket, amik segíthetnek megmutatni megoldást. Az Állító a Segítők közül kiválasztja önmagát, azt a személyt, aki őt képviseli majd az állításban, ezután kiválasztja a többi szereplőket is. A Segítőket behozza a térbe, majd visszaül mellém. A Segítők megérzéseikre hallgatva mozognak és kapcsolódnak a térben. Az állítás csendben zajlik a tisztább megtapasztalás érdekében. A családállítás nem más, mint az Állító lelkének, tudattalanjának a színtere. Az állító egy darabig kívülről nézi a történetét, majd egy pontot beáll az őt megtestesítő Segítő helyére. Addig tudunk haladni ameddig a tér engedi (az állító lelke). Segítők is megélhetnek mély megtapasztalásokat, sokat számít, hogy az állítások során milyen minőségeknek, személyeknek választanak ki, milyen érzelmeket élnek meg abban a szerepben. .

BabaTrend: Ezek szerint több ember előtt fel kell tárni a problémát?

M.B.: Akik nem szeretnének a csoport előtt kitárulkozni, van lehetőség fedett állításra amikor az Állító négyszemközt elmondja nekem a problémát amivel jött és azután kiválasztja a csoport tagjai közül a megbeszélt személyeket, érzelmeket.

BabaTrend: Azt gondolom olvasóink fejében is megfordulnak ezek a kérdések: segíthet a családállítás a babát tervezőknek?

M.B.: Mindenképpen segíthet, olyanoknak is, akik próbálkoznak, de nem jön össze a baba. Azt tapasztalom, hogy egyre többen hisznek abban, hogy a betegségek, most kiemelten a témához: terméketlenség, ciszták stb. lelki eredetűek. Nagyon fontos tudni, hogy a felmenőink fájdalmait pl.: gyermekvesztést, bántalmazást stb. mélyen zsigeri szinten magunkban tároljuk. Ezek kihatással lehetnek az életünkre. A családállítás nagyon jó módszer arra, hogy ezeket feltárjuk, mélyebbre menjünk, és ez által gyógyuljunk.

BabaTrend: Megoldás lehet az anyaság mélyebb megélésére is?

M.B.: A bennünk rejlő anyai minőség megismerésére, megélésére mindenképpen. Sokan gondolják, hogy nem elég jó anyák, nem tudnak erőn felül teljesíteni, ez is egy program, valahonnan indul. Az anyaság már magában egy hatalmas önismereti út, a határainkat feszegetjük, miközben csordultig van szívünk boldogsággal.

BabaTrend: Harmonizálható e általa a szülő-gyermek kapcsolat, illetve a párkapcsolatok?

M.B.: Párkapcsolati problémákra, szülő gyerek kapcsolatra, azt mondhatom, hogy bármely elakadásra az életünkben megoldás lehet. Az hogy felismerjük a problémát, változtatni szeretnénk már egy jó kezdet a harmonikus párkapcsolat és szülő-gyerek kapcsolatra. Szerintem a legjobb, amit gyermekünkkel tehetünk, hogy dolgozunk magunkon, a családrendszerünk traumáin, elakadásain, hiszen ezek mind kihatással lehetnek az ő életére is.

BabaTrend: Köszönöm Barbi, azt gondolom, hogy sikerült közelebb hoznod az olvasókhoz a családállítást.

M.B.: Én köszönöm a lehetőséget, egy idézettel búcsúznék: “Ha a szülők magukban rendbe hozták a rendszert, az közvetlenül hat a gyerekekre akkor is, ha nem beszélnek róla nekik. Ami hat, az a lélekben kialakult rend és az elismerés.” Bert Hellinger

Családállítás – Major Barbara