Beszélgetés Jagodits Zsuzsával a gyerek coachingról

Kezdőlap / Tartalmak / Életmód / Beszélgetés Jagodits Zsuzsával a gyerek coachingról

Rég kapott ilyen kiemelt szerepet a család, mint most, a koronavírus járvány idején. A kisgyermekes családok 24 órás összezártságban élik mindennapjaikat és bizony sok szülő most szembesül azzal, hogy valami nem úgy sikerült a gyermeknevelésben, mint tervezte. Nincs minden veszve, mondta el nekünk Jagodits Zsuzsa life és gyermek coach.

BabaTrend: Kérlek, kezdjük azzal, hogy bemutatod, mivel foglalkozol. Mit csinál a gyermek coach?

Jagodits Zsuzsa: Ez egy nagyon új terület, ami azt gondolom, hogy sok család életét teszi majd könnyebbé a későbbiekben. A gyermekpszichológiában nagyon sok új irányzat látott napvilágot az elmúlt években, és a gyermek coaching ezt próbálja meg leegyszerűsíteni úgy, hogy könnyen érthető, azonnal alkalmazható eszközöket kínál. Az 1900-as évek elejére, Eric Berne “iskolájához” és a tranzakcióanalízishez nyúl vissza, mely sok mai módszertan alapja is. Amit külön szeretek benne az az, hogy tapasztalataim szerint a férfiak is elfogadják és alkalmazni tudják a logikus felépítése miatt. Hiszen az anyák igyekezete mit sem ér, az apák támogatása nélkül. Egy hajóban kell evezniük.

BabaTrend: Mi a munkafolyamat? Hogy épül fel egy tanácsadási sorozat?

Jagodits Zsuzsa: Sokszor a hozzám fordulók azt várják, hogy elhozzák a gyereket, én pedig “szereljem meg”, mint egy elromlott autót. De az autó ismét tönkre fog menni, ha újra ugyanazon a göröngyös úton megyünk vele végig padlógázzal. Ez a gyermek coachingnál sincs másképp.

El kell fogadni, hogy a gyermek a szülő tünete. 

Jellemzően 5-8 alkalom elegendő, hogy sínre tegyük a dolgokat. Ebben zömében a szülőkkel dolgozom, és csupán néhány alkalommal találkozom a gyermekkel. Ez a csodálatos ebben, hogy amint megértik a szülők, hogy mit, miért tesznek, és annak milyen hatása van a gyermekre, maguktól felismerik, hogy min kell változtatniuk. Igazi AHA-élmények vannak, melyek évtizedes beragadásokat, rossz rutinokat, konfliktusokat tisztáznak. A következő alkalommal pedig már arról számolnak be, hogy a gyermeknél “magától” javult a helyzet – pedig tudjuk, hogy nem így van, csak változott a hozzáállás. Ami a bónusz az egészben, hogy sok esetben ez egyfajta párterápia is, mert mindkét fél megérti a másik viselkedése mögötti okokat. Amit a coaching során a hozzám fordulók kezébe adok az egy “használati útmutató” az emberekhez és elsősorban önmagukhoz, mellyel az élet minden területén tudatosabbak lesznek a gyermekneveléstől, a kapcsolatokon át, a karrierig.

BabaTrend: Ennyire komplex ez a dolog?

Jagodits Zsuzsa: Szerintem a legtöbb ember már megfogalmazott legalább egy olyan mondatot, ami azzal kezdődött, hogy “ha nekem gyerekem lesz, akkor biztos, hogy ezt vagy azt másképp csinálom majd…” Ez nem is gondolnánk mekkora hatással van a szülői szerepekre. Nagyon sok esetben túl kompenzáláshoz vezet. Ha akarjuk, ha nem, mi magunk épp úgy fogjuk nevelni gyermekeinket, ahogy minket neveltek annak idején, vagy épp az ellenkezőjét fogjuk csinálni. Nyilván attól kevesen szenvedtek, hogy “túlszerették” őket, történelmi okokból a rideg nevelés volt megfigyelhető szüleink, nagyszüleink idejében, így inkább a túl gondoskodás az, ami manapság problémát okozhat. De ahány élethelyzet, annyi ok, hiszen sok esetben találkozom épp a túlzott elvárások okozta gátakkal is.

BabaTrend: De miért baj az, ha valaki szeretne szebb vagy jobb életet teremteni a gyermekének, mint amiben ő felnőtt?

Jagodits Zsuzsa: Ez nem baj, ha sikerül megtalálni az egészséges középutat. És épp ebben nyújt segítséget Eric Berne megközelítése. A cél az önálló, boldog, kiegyensúlyozott gyermek (és persze később felnőtt, majd szülő), aki tudja mit akar, tudja kezelni a kudarcot, és jól működő emberi kapcsolatai vannak.

BabaTrend: Miről ismerheti fel valaki, ha valami nem stimmel?

Jagodits Zsuzsa: Roppant egyszerűen: nem érzi jól magát a bőrében. Beragadásai vannak, újra és újra visszatérő nehézségekkel kell szembenéznie. Sok konfliktust kell megélnie, vagy épp túlterhelt, fáradt. Az előadásaimon gyakran szoktam emlegetni, hogy ha valaki folyton úgy érzi, hogy hülyékkel van körbevéve, akkor az már gyanús, ahogy az is, hogy ha valaki élete minden területén túlterheltséget él meg.

BabaTrend: Tudnál említeni néhány konkrét példát?

Jagodits Zsuzsa: Számtalan szülő panaszkodik arról, hogy semmire nincs ideje, hulla fáradt, mert egész héten a gyerekeket furikázza iskolába, különórákra, stb. Most a karantén bezártságában megfigyelhető, hogy vannak gyerekek, akikkel folyamatosan együtt kell tanulni vagy játszani, míg mások egyedül is feltalálják magukat, míg a szülők dolgoznak. Ez sem véletlen. Gyerekeknél jellemzően az agresszió miatt keresnek meg. Amiatt általában nem reklamál egy szülő sem, hogy a gyermeke túl csendes, pedig ez éppoly intő jel lehet. Beszédes az is, ha a fiatal nem tudja, hogy mit akar, közömbös mindennel szemben.

Bár Zsuzsa jelenleg kislányával szülési szabadságát tölti, a jelenlegi helyzetre való tekintettel online mindazok rendelkezésére áll, akik hozzá fordulnak tanácsért.  A hivatkozásra kattintva privát üzenetben elérhető a közösségi oldalán Jagodits Zsuzsa